Veel drukkerijen zonder productspecialisatie transformeren zich tot Grafisch dienstverlener. In dit type drukkerij wordt de behoefte van de klant centraal gesteld en een breed pakket aan grafische producten geleverd.

De door de jaren opgebouwde grafische kennis is belangrijk en wordt geïnvesteerd in mensen, marketing en automatisering. Dit stelt grafische dienstverleners in staat om eigen productie geleidelijk af te bouwen en het bedrijf te transformeren tot grafisch dienstverlener. Vaak in de vorm van een reclamebureau of printmanagementbureau.

Er zijn veel voorbeelden van dit type succesvolle transformaties binnen de grafische industrie. Er zijn een paar belangrijke succesfactoren. De grafisch dienstverlener moet een netwerk van betrouwbare toeleveranciers opbouwen. Daarnaast moet het bedrijf zeer klantgericht handelen en bij voorkeur een goed eigen merk opbouwen. In veel gevallen wordt het succes bepaald door automatisering. Eigen bestelsystemen of IT-oplossingen dragen bij aan het succes van veel grafische dienstverleners zonder eigen productie.